Jak sama nazwa mówi, fascynujemy się herbatą, delektujemy się jej smakiem i aromatem, jest dla nas jak ambrozja. Bez herbaty nie możemy żyć. Jak to mówią: "Polak nie wielbłąd, pić musi". A co innego, jeśli nie ten niesamowity napój jakim jest herbata? Jeśli czujesz, że jesteś właśnie takim typem człowieka, to zapraszamy do wstąpienia do Gildii!
Oczekujemy tylko jednego: lojalności i czci wobec naszego bóstwa, jakim jest Herbata(przez duże H).
Jeśli chcesz złożyć hołd naszemu bóstwu, to wstaw jakiś piękny obrazek związany z herbatą lub swój własny przepis. Dzięki temu uzyskasz błogosławieństwo!
A więc pijmy i czcijmy!
Jeśli chcesz wstąpić do gildii, to napisz w tym temacie poniższy tekst:
Przyrzekam, że będę bronić honoru Herbaty!
Oficjalny Hymn Gildii:
Autorstwa użytkownika, a zarazem członka i Głównego Kapłana gildii - 1bartek.
"Oda do Herbaty"
Ach Herbata, napój bogów, kwiat to elizejskich pól
Świetna, dziś u twego boku staje konsumentów chór.
Smak twój cudny wszystko zaćmi, posmakuje go niech lud.
Wszyscy ludzie będą braćmi, tam gdzie twój wypiją łyk.
Popatrz, pije ktoś Herbatę, snując wkoło zapach jej.
Delektuj się aromatem i radochę z tego miej.
Jest Herbaty raj na ziemi, ją już pije cały świat.
Dziś wchodzimy, wstępujemy na Herbaty złoty szlak.
Jest w czajniku, dzbanku, zlewie. Kubek dzierży każda z rąk.
Z niej spragniony człowiek czerpie, ją czci nasz wyznawców krąg.
Wstańcie ludzie! Wstańcie wszędzie! Ja nowinę niosę wam.
Na gwieździstym firmamencie ta Herbatka błyszczy nam.
Oficjalny TexturePack:
Oto Tea & Minecraft v.2 - Oficjalny texturepack Gildii. Zmiany: -mikstury na herbatki ziołowe -lśniący melon na cytrynę -pył jasnogłazu i sam jasnogłaz na miód -cukier na kostki cukru
Do tworzenia texturepacka użyto tekstur z modyfikacji Mo' Creatures, texturepacka Painterlypack, plugina Tea, modyfikacji Combustable Lemons oraz texturepacka AntVenom's pack.
PS
Oficjalna maskotka Gildii:
Oto Nyūtoraru!
Specjalny program z przepisami, odnośnikami do stron i ciekawostkami(by ThePatrollPL):
Nowości: +Ciekawostki na temat herbaty (13) +Lekkie zmiany w designie (intro, wyłączanie, szersze okieneczka) +Hymn +Bug fix +Możliwość sprawdzenia połączenia sieciowego w opcji ze "stronami"
Lista członków(uaktualniana):
Wielcy Mistrzowie:
Soneillon(założyciel) - Wielki Mistrz Zielonej Herbaty,
K4MIL(założyciel) - Wielki Mistrz Owocowej Herbaty,
Główni Kapłani:
Cadence(autor logo) - Główny Kapłan Herbaty "Saga",
1bartek(autor hymnu) - Główny Kapłan Herbaty Mocnej Przesłodzonej,
Asystenci Wielkich Mistrzów:
-
kroku - Asystent Wielkiego Mistrza K4MIL-a,
Kapłani:
Matrizen - Kapłan,
zalogooJ - Kapłan,
LordRossiol - Kapłan Herbaty Lapacho,
Marcin129 - Kapłan Herbaty "Lipton",
GandalGUN - Kapłan Herbaty Cytrynowej,
Arachnoist - Kapłan Herbaty Żurawinowej,
Hako - Kapłan,
TKSMATIPL - Kapłan Herbaty Owoce Tropikalne,
Vist - Kapłan Herbaty Malinowej,
Asystenci Kapłanów:
Bazillus - Asystent Kapłana,
StefexX - Asystent Kapłana,
Darkminer - Asystent Kapłana,
Atheros - Asystent Kapłana zalogooJ,
mortal - Asystent Kapłana,
ZekeX - Asystent Kapłana,
RedSugar - Asystent Kapłana,
Axee - Asystent Kapłana Vist,
Craftonationality - Asystent Kapłana,
GanjaNGD - Asystent Kapłana Hako,
Zieloonek - Asystent Kapłana Arachnoist,
lilithin- Asystent Kapłana,
chocominecraft1 - Asystent Kapłana,
Imael - Asystent Kapłana,
01Irdorath - Asystent Kapłana GandalGun,
ilu20 - Asystent Kaplana,
ChEeFo2000 - Asystent Kapłana,
Ekthelion - Asystent Kapłana,
Roborak - Asystent Kapłana,
Tiberian666 - Asystent Kapłana,
Uczniowie:
dragonitex - Uczeń,
Kelvin - Uczeń,
modi1 - Uczeń,
The Edek - Uczeń,
Mistrz37 - Uczeń,
krystiank1410 - Uczeń,
astral0220 - Uczeń,
Witekxd223 - Uczeń,
bout - Uczeń,
Natkaxd - Uczeń,
MineBeziX - Uczeń,
Jeśli będziesz aktywnie działał na rzecz Gildii, to możesz liczyć na namaszczenie na wyższe stanowisko. Odbywa to się poprzez zbieranie tzw. Punktów Honoru(PH), które otrzymujesz za aktywną działalność, typu wstawianie artów, szczególnie dobry pomysł itp. Liczba punktów wymaganych do namaszczenia na następny poziom wynosi 15.
Sposób awansu: Nowicjusz---2lvl--->Uczeń Uczeń ---3lvl--->Asystent Asystent---4lvl--->Kapłan*
*Asystent musi także wykonać specjalną pracę demonstrującą jego wkład, zdolności i umiejętności nabyte podczas długiej drogi na szczyt; może się konsultować ze swoim Mistrzem w sprawie tegoż projektu.
Wielcy Mistrzowie oraz Główni Kapłani stanowią Radę Gildii.
Prowadzimy nabór na Uczniów - pierwsze piętnaście chętnych osób, które się zgłoszą otrzymają tę rangę. Asystenci Kapłanów nie mogą mieć pod opieką żadnej Herbaty, mogą jednak wybrać Kapłana, którego mają być Asystentem. Kapłan może mieć pod opieką konkretną Herbatę, oprócz czarnej, zielonej, czerwonej, białej i Oolong. Kapłanami tych Herbat mogą być tylko Główni Kapłani i Wielcy Mistrzowie.
Ranking Punktów Honoru:
1bartek - 10 PH,
zalogooJ - 4 PH,
ThePatrollPL - 4 PH,
Imael - 4 PH,
Marcin129 - 3,5 PH,
LordRossiol - 3 PH,
Tiberian666 - 3 PH,
Axee - 2,5 PH,
mortal - 2 PH,
Vist - 1,5 PH,
RedSugar - 1,5 PH,
GandalGUN - 1 PH,
mat530 - 1 PH,
Hako - 1 PH,
Darkminer - 1 PH
kroku - 1 PH,
ilu20 - 1 PH,
01Irdorath - 1 PH,
Przepisy:
Mate z sokiem:
Tykwa/kubek, Mate przygotować aby starczyło i jakiś gęsty sok (np. z łowicza)
1. Przygotowujemy mate wg. Przepisu w moim poprzednim długim poście (Bardzo bym prosił o zaspojlerowanie go w przepisach) 2. Bierzemy jakiś gęsty sok (Pomarańczowy jest dobrym wyborem) 3. Pijemy i delektujemy się smakiem (Trochę lepszym niż prosto z puszki)
!UWAGA! Nie mieszać bombillą. Łatwo może się zapchać.
Przepis na Herbatę Rosyjską:
Tradycyjnie w Rosji herbatę pito gorzką, podając osobno kawałki cukru, rozmaite konfitury, ciasteczka i słodycze. Do jej przygotowywania używano specjalnie w tym celu wymyślonego naczynia, zwanego samowarem. Konstrukcja tego urządzenia, które rychło stało się jednym z obiegowych symboli Rosji, pozwalała na dokładne ustalenie momentu, w którym woda wchodziła w stadium „białego wrzenia" co umożliwiało podawanie herbaty o niezrównanym bukiecie.
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 4 min Ocena: Średnia 2.5/5 (2 głosy)
Składniki 5 łyżeczek suszonych listków herbaty czarnej (jednej z odmian chińskich lub kaukaskich), 1 l wody (najlepiej miękkiej), Porcja dla 4 osób.
Sposób przygotowania 1.W metalowym, pobielonym lub emaliowanym czajniku, a najlepiej w samowarze na węgiel drzewny, doprowadzić wodę do stanu tzw. białego wrzenia. Jest to drugie stadium gotowania się wody, w trakcie którego woda lekko mętnieje, wydając charakterystyczny szum. W żadnym wypadku nie należy gotować wody dłużej. 2.Czajniczek do parzenia herbaty (porcelanowy lub fajansowy) o pojemności ok. 1 l wyparzyć trzykrotnie wrzątkiem i osuszyć. Czajnik powinien ogrzać się do temp. ok. 50°C. Wsypać herbatę i zalać ją 1/2 l wrzątku. Odstawić; pokrywkę i dzióbek czajnika przykryć lnianą serwetka lub woreczkiem wypełnionym liśćmi herbaty i odczekać ok. 4 min, póki herbata nie naciągnie. Na powierzchni naparu powinna pojawić się piana. 3.Napar wymieszać, uzupełnić wrzątkiem i rozlewać do porcelanowych filiżanek. Herbata zawsze musi być świeżo zaparzana.
Przepis na Herbatę Malinową:
Składniki:
1 torebka malinowej
2 łyżeczki cukru
2 szklanki soku z czarnej porzeczki
2 łyżki suszonych żurawin
sok z 1 cytryny
Przyrządzanie: Herbatę zalać dwiema szklankami wrzątku, dodać cukier, przykryć i odstawić na 10 minut. Sok z czarnej porzeczki podgrzewać powoli wraz z żurawiną. W dzbanku pomieszać sok z herbatą. Wrzucić kilka plasterków cytryny.
Herbata na jesienne wieczory:
Składniki: garść mieszanki herbat (lub 2 saszetki zwykłej) z dodatkiem mięty 2 plasterki imbiru 2 plastry cytryny 2 plastry grejpfruta 2 łyżki miodu (w zależności od upodobań)
Sposób przygotowania: Do dzbanka wsypać herbatę (można użyć herbaty jaka jest pod ręką lub jaką lubisz), zalać wrzątkiem, wrzucić cytrynę, imbir i grejpfrut, całość wymieszać a przy okazji wyciskać sok z cytrusów, większy aromat i smak. Dolać miodu do smaku i zamieszać.
Herbata z pomarańczami i imbirem:
Bardzo miły, smaczny i aromatyczny pomysł na herbatę na długie, zimowe wieczory. W bardzo zimne i bardzo długie wieczory można dodać jeszcze kieliszek rumu. Pomysł znaleziony w ksiązce Katarzyny Rozmysłowicz "Kuchnia wegetariańska"
Składniki
2 szkl mocnego naparu z czarnej herbaty
1 szkl wody
pół dużej pomaranczy
2 plasterki cytryny
kawałeczek kłącza imbiru
2 łyżki miodu ( można więcej, mozna mniej - zalezy jak słodką herbatę lubicie)
2 goździki
laska cynamonu
Sposób przygotowania:
Wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem pomarańczę kroimy w półplasterki razem ze skórką. Zagotowujemy w szklance wody z miodem, cytryną i przyprawami. Gotujemy 5 minut, łączymy z gorącą herbatą. Podajemy - najlepiej w przezroczystym dzbanku, bo pięknie wygląda.
Thai Iced Tea:
Poniżej zamieszczam przepis na pikantną alternatywę herbaty mrożonej. Zaskakuje kremową strukturą, wzbogaconą niewielką ilośćią przypraw, które dodają jej niezaprzeczalnego uroku i smaku. Wspaniała do deserów, bądź jako orzeźwiający napój na ciepłe dni.
Składniki
2-3 łyżeczki liściastej herbaty Darjeeling
Szklanka wrzątku
2 łyżeczki cukru
Kardamon
Cynamon
Goździk
Limonka
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy wodę i wsypujemy do niej herbatę, dodajemy dwa ziarna kardamonu. Woda nie może być wrząca, dlatego po zagotowaniu należy odczekać około minutę. Herbatę wraz z kardamonem parzymy pod przykryciem przez około 5 minut. Po upływie pięciu minut, zerkamy pod przykrycie, herbata musi zaparzyć się na naprawdę mocny, wyrazisty czaj. Sięgamy po szklankę w której chcemy podać nasz napój i wsypujemy do niej płaską łyżeczkę zmieszanego ze sobą cynamonu, goździka i startego kardamonu oraz cukier. Uzupełniamy szklankę kostkami lodu. Ja wykorzystałam kostki lodu zrobione z herbaty. Mieszamy wszystko do połączenia i dopełniamy przestudzoną herbatą.[/font]
I tutaj pojawiają się dwa warianty herbaty :
-1. Możemy dopełnić ją plasterkami limonki, spiralami ze skórki limonki, goździkami i podać w ten sposób.[/font]
-2. Dopełnić odrobiną skondensowanego mleka.
Herbatka z imbiru:
Składniki
kawałek imbiru (mniej więcej długości palca)
woda (2,5 - 3 l)
cytryny
miód Sposób przygotowania:
Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Jak woda zawrze wyłączamy i odstawiamy. Nalewamy napój do szklanek i do każdej szklanki wciskamy sok z cytryny (w zależności od upodobań od połowy do całej), następnie dosładzamy miodem (około 1 łyżki, w zależności od tego ile wciśniemy cytryny i jaki słodki napój chcemy).
Herbatka jeśli stoi nieodcedzona jeszcze naciąga, więc po kilku godzinach mamy mocniejszy napar. Można też pić ją na zimno.
Indyjski chai:
Składniki
(dla dwóch osób na dwa olbrzymie kubki, lub dla jednej na cały dzień sączenia:))
2 łyżki czarnej, intensywnej herbaty dobrej jakości (np. Assam)
500 ml mleka, pełnotłustego
200 ml wody
Przyprawy:
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka strączków zielonego kardamonu, lekko utłuczonych
laska cynamonu (może być mielony)
odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta chilli.
Cukier brązowy
oczywiście składniki możecie podmieniać, zmieniać i zamieniać! :-) Sposób przygotowania
Mleko gotujemy razem z przyprawami. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy przez 15-20 minut. (Uważajcie na kipiące mleko!)
Ściągamy rondelek z ognia, dostawiamy na kilka minut (tak aby woda miała temperaturę około 80C),. Dosypujemy herbatę, czekamy jeszcze 5minut tak aby się zaparzyła.
Przelewamy przez siteczko i wlewamy do kubeczków.
I już! Proste prawda? I grzeje:)
Zimowa Herbatka:
Opis:
Sprawdzony napój na zimowe wieczory
Składniki:
szklanka herbaty sok malinowy plasterek pomarańczy 2-3 goździki można posłodzić miodem Przyrządzanie:
zaparzyć herbatę i dodać pozostałe składniki
Szampański Oolong:
Opis: Szampan z herbatą Oolong Składniki:
- 2 łyżki herbaty Oolong
- szampan wytrawny, silnie schłodzony
Przyrządzanie: Moczyć liście herbaty w 0,5 l zimnej wody przez 6 godzin. Odcedzić i na godzinę przed podaniem wstawić płyn do lodówki w szczelnie przykrytym naczyniu. Bezpośrednio przed degustacją wlać do kieliszków herbatę do połowy ich wysokości, dopełnić szampanem.
Herbata przywracająca głos :-)
Opis: Przepis na herbatę przywracającą głos (szczególnie przydatna po koncertach) Składniki:
- torebka zwykłej herbaty
- torebka rumianku
- plasterek cytryny
- skórka z cytryny
- łycha miodu
Przyrządzanie: Warto spróbować
Herbata Chai Masala:
Opis: Napój narodowy z Indii. Spożywany w dużych ilościach przez mieszkańców Indii. Chai Masala przygotowywana jest z herbaty zielonej lub czarnej indyjskiej – np. Assam, Nilgiri, Darejeeling oraz wielu przypraw. Zawiera TEINĘ, o działaniu podobnym do kofeiny. Kompleks witamin i teiny pobudza układ nerwowy i podnosi koncentrację oraz nastrój, polecana zarówno w okresie upałów jak i chłodów. Parzenie herbaty indyjskiej to piękny rytuał. Przygotowywanie w ozdobnym czajniczku i szklaneczkach oraz podanie na pięknej tacy, sprawia wiele przyjemności i jest niezapomnianym wspomnieniem z podróży do Indii. W Europie zdobywa coraz większą popularność ze względu na bogactwo właściwości i orientalny smak. Składniki:
Przyrządzanie: Do moździerza wsyp: cynamon, kardamon, goździki, anyż, pieprz, 2 łyżki stołowe świeżego imbiru i rozgnieć całą Masalę. * Zagotuj 0, 3 litra wody w garnku. Do gotującej wody dodaj całą Masalę. Gotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. * Dodaj 3 łyżki stołowe herbaty czarnej np. Assam, Nilgiri, Darjeeling. * Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 1-szy raz i dodaj mleka do zapełnienia garnka. * Podgotuj na średnim ogniu aż do zawrzenia. Zestaw 2-gi raz i dodaj ok. 3 łyżki cukru lub miodu. * Dokładnie wymieszaj esencję i podgotuj aż do zawrzenia. Zestaw 3-ci raz. Przecedź przez sitko wlewając do czajnika. * Nalej Chai Masala z wysoka do szklaneczek w celu powstania turbanu. * Rozkoszuj się złożonym, słodkim smakiem i aromatem herbaty indyjskiej. Wskazówka: Picie herbaty Chai Masala pozwala zwalczać infekcje i wirusy, dlatego warto pić ją w okresie jesieni i zimy.
Orzeźwiająca herbata z mięty:
Składniki: -120 ml mocnej miętowej herbaty, świeżo zaparzonej -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru pudru -kostki lodu
Sposób przygotowania: Herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Ostudzić. Do szklanek dorzucić po kilka kostek lodu, wlać miętę.
Shinobicha
potrzebne będą: -Liściasta herbata, próbowałem tylko z zieloną. Polecam japońskie, chińskie robią się w tej technice gorzkie i lekko dymne. -Kostki lodu -Naczynie - kubek lub czarka, ewentualnie dla kasiastych gaiwan
Liście należy wsypać do naczynia w ok. 2x większej ilości niż do zaparzenia normalnej herbaty i zasypać je kostkami lodu. Teraz są dwie opcje: -Spijać co jakiś czas to, co się rozpuściło - ten sposób bardzo orzeźwia i jest delikatniejszy w smaku od drugiego -Poczekać aż lód rozpuści się w całości i oddzielić napar od liści - jeśli masz więcej cierpliwości lub ten smak bardziej ci odpowiada. Przez to, że nie przykładasz lodu do twarzy nie wychładza tak dobrze jak pierwsza opcja.
Herbata zaparzona w ten sposób ma zupełnie inny bukiet smaków niż parzona tradycyjnie i zawiera mniej kofeiny.
Cytaty:
Charles Lamb, znany smakosz herbaty: "Wiara w herbatę to wielka sztuka zakrywania piękna, by je odkrywać ponownie, i domyślania się, czegoś, czego się nie ma odwagi ujawnić. Jest to subtelna tajemnica, jak można śmiać się z samego siebie, dyskretnie, ale serdecznie, a tym samym jest to najdoskonalsza recepta filozofów na wspaniałe samopoczucie."
T'ien Yiheng: "Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata."
Pamela Dugdale: "Dla dwóch osób siedzących razem przy dzbanku herbaty i świeżych ciasteczkach wszystkie wielkie problemy świata przestają istnieć. W tej chwili przyjaciele znajdują się we własnym << cudownym ogrodzie >>."
Nancy Reagan: "Kobieta jest jak herbata w torebce - z jej mocy można zdać sobie sprawę tylko w gorącej wodzie."
Jaroslav Durych: "Szczęśliwe małżeństwo to mieszanka herbaty, składająca się z miłości, przyjaźni, namiętności i szacunku."
Katherine Mansfield: "Najsmutniejszy z napoi — filiżanka słabej herbaty."
Stefan Kisielewski: "Od samego mieszania herbata nie staje się słodsza."
Jeremi Przybora (Kabaret Starszych Panów): "Bo póki, póki ciebie nam pić, póty jak w niebie, jak w niebie nam żyć herbatko[...]. Ach po co, po co, po co nam żyć, kiedy nie będzie wolno nam pić herbatki, herbatki..."
Przysłowie kaukaskie: Gdy masz dobrą żonę, barszcz i mocną herbatę, możesz być całkowicie zadowolony z życia.
Przysłowia chińskie: Całowanie przypomina picie herbaty z sita - ani jednym, ani drugim nigdy nie można się nasycić.
Pocałunek to tak, jak gdyby jednym haustem wypić herbatę - nie masz tego nigdy dość.
Najlepsza herbata pochodzi z wysokich gór.
Herbata, która czeka na gościa (zimna), staje się jego śmiercią.
Na każdą chorobę inne lekarstwo, a herbata jest lekarstwem na każdą chorobę.
Tyle jest rodzajów herbaty, ilu żyje na ziemi Chińczyków.
Nadzieja jest jak cukier w herbacie, nawet jeśli jej niewiele, osładza wszystko.
Inne: Kobieta winna być jak herbata: słodka, mocna i gorąca.
Herbata to nektar świata.
Poematy:
Napijmy się zielonej herbaty Napijmy się zielonej herbaty z lipowym miodem
z drzewa co mówiłeś pod oknem rośnie
cień spokojnie się przy stopach ułoży
zmierzch do siebie przytuli bezgłośnie Weźmiemy się za ręce objęci milczeniem
tworząc chwile kiedy nasze oczy
zobaczą światy które w nas istnieją
może będzie to tylko łyk herbaty w nocy
a może to nazwiemy tak zwyczajnie miłość
(brak podanego autora i tytułu) w powietrzu zapach czarnej kawy co wabi zmysły aromatem lecz ja nie lubię wybacz proszę od kawy wolę pić herbatę
mocna i słodka na spodeczku najlepiej z chińskiej porcelany trzymana w dłoniach jak skarb wielki taka herbata jest balsamem
dlatego jeśli chcesz zaprosić i trochę czasu spędzić ze mną taką herbatę mi przygotuj a sprawisz wielką mi przyjemność
Od Darkminera: Kiedy Ci smutno, kiedy Ci źle, napij się Herbaty, zrelaksuj się.
Herbata... Ta Herbata,która pociesza,rozgrzewa i otula swoją słodyczą. Wypij ją i niech Cie rozgrzewa, Herbata,ta którą tak kochamy. Ona jest jak cukierek w płynie. Poddaj się rozkoszy i niech Ci cukier skoczy!(
Od mortala:
Gdy Herbaty się napiję,
czuję w środku małe ciepło
kto znieważy to pobiję
może nawet i zabiję.
Lecz gdy kawy się napiję
to wypluję ją od razu
bo Herbata ją zwycięży
i to w bardzo dobry sposób.
Gdy kakao się napiję
powiem szczerze, zwymiotuję!
Ono jest ohydne przecie
I to przez O, to największe.
Od Danio:
Kiedy źle się czujesz, Herbaty zapach poczujesz, A zdrowie będzie Ci dane gdy Herbaty zasmakujesz
Od RedSugar: Wolność jest wtedy Kiedy mogę wybrać swoją herbatę I postawić ją na początku Zauważmy, że słowo Herbata Postawione na początku Stwarza świat wolności A słowo :nie lubię herbaty" stwarza świat niewoli Od wszystkich słów początkowych można się uwolnić Ale od słowa Herbata Kto by się uwalniał? Tylko ten, kto ponury, potrafi Użyć słowa "nie lubię herbaty"
Od mortala:
Gdy Herbatę
mam pod ręką.
Biorę w garść
kubeczek z nią.
Delektuję się
tym smakiem
i do dna ja piję ją.
Wtedy w środku
jest mi ciepło.
Dobrze, miło
i tak smacznie.
Wtedy czuję,
że coś rośnie.
To ma wiara
w te jej moce.
W ten oglądam
się za siebie.
Widzę tam
moją rodzinę.
Oni też
piją Herbatę
No i cieszą się
jej smakiem.
Więc idę
do przyjaciela.
on mnie w gości
tam przyjmuje.
I częstuje
mnie Herbatą.
Właśnie za to
go tak lubię.
Więc idę sobie
do sklepu.
Widzę kolejkę
do kasy.
Wszyscy chcą
kupić herbatę.
I częstują
się jej smakiem.
Grafiki:
Cytaty i przepisy nadsyłajcie mi na PW, jeśli będą dobre, to trafią do poszczególnych spoilerów.
Za 5 przepisów(nadesłanych wyłącznie na PW, pojedynczo) otrzymujesz 0,5 PH.
Jeśli masz jakieś pomysły na rozwój Gildii, to podziel się nimi! Rada rozpatrzy każdą sugestię.
Użytkownik Soneillon edytował ten post 03 February 2015 - 23:42
Składać co jakiś czas hołd Herbacie. To wszystko. Jeśli będziesz bardzo aktywny być może zostaniesz namaszczony na Głównego Kapłana, lecz wtedy dotychczasowi Główni Kapłani otrzymują wyższy stopień wtajemniczenia.
Przyrzekam, że będę bronić honoru Herbaty, i będę jej służyć po kres moich dni!
Musimy do szklanki włożyć jedną torebkę sagi, łyżeczke miodu pół cytryny (soczek ), pół łyżeczki cukru i zalać gorącą wodą potem czekamy aż troche ostygnie (najlepiej mi smakuje jak pije słomką xD) Smakuje wam?
Drugi przepis na Herbatę po rosyjsku:
5 łyżeczek suszonych listków herbaty czarnej (jednej z odmian chińskich lub kaukaskich)
1 l wody (najlepiej miękkiej)
Porcja dla czterech osób. Sposób przygotowania
1
W metalowym, pobielonym lub emaliowanym czajniku, a najlepiej w samowarze na węgiel drzewny, doprowadzić wodę do stanu tzw. białego wrzenia. Jest to drugie stadium gotowania się wody, w trakcie którego woda lekko mętnieje, wydając charakterystyczny szum. W żadnym wypadku nie należy gotować wody dłużej.
2
Czajniczek do parzenia herbaty (porcelanowy lub fajansowy) o pojemności ok. 1 l wyparzyć trzykrotnie wrzątkiem i osuszyć.
Czajnik powinien ogrzać się do temp. ok. 50°C. Wsypać herbatę i zalać ją 1/2 l wrzątku. Odstawić; pokrywkę i dzióbek czajnika przykryć lnianą serwetka lub woreczkiem wypełnionym liśćmi herbaty i odczekać ok. 4 min, póki herbata nie naciągnie. Na powierzchni naparu powinna pojawić się piana.
3
Napar wymieszać, uzupełnić wrzątkiem i rozlewać do porcelanowych filiżanek. Herbata zawsze musi być świeżo zaparzana.
TEGO mi brakowało! chcę dołączyć! przysięgam czcić Herbatę!
Mianowałem ostatnio siebie komandorem offtopu, kompletnie bez powodu, a w dodatku to żaden zaszczyt, raczej lekka obelga i tak jestem komandorem offtopu, temat free hugs na zawsze w moim sercu.