Skocz do zawartości


Zdjęcie

Plugin zamienia polskie znaki w configu na ?


Najlepsza odpowiedź Cubixor , 23 styczeń 2019 - 19:26

Dziękuję wszystkim za pomoc ale poradziłem sobie sam - wystarczyło dodać do pliku startowego serwera:

 

 

-Dfile.encoding=UTF-8

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Cubixor

Cubixor

    Ciasteczkowy Potwór

  • Użytkownik+
  • 759 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:49

Mam problem który pojawia się w kilku pluginach z których korzystam (dokładniej jest to advancedban oraz ultra cosmetics). Tłumacząc jakiekolwiek wiadomości w configach tych pluginów po dwukrotnym zrestartowaniu serwera polskie znaki zamieniają się na ?? (po pierwszym restarcie wszystko jest ok). Co ciekawe polskie znaki normalnie działają jeśli użyję ich w pliku messages.yml. Może ktoś podpowie mi coś w czym czytanie configu przez plugin jest inne niż czytanie plików językowych (messages), i dlaczego akurat w tym pliku polskie znaki nie działają oraz jak to naprawić. Może trzeba użyć jakichś specjalnych kodów tak jak w plikach językowych essentials (np. \u0119 (od razu mówię że to już próbowałem i nie działa))? Liczę na szybką pomoc.


1fyIFXE.png

craftportal

Craftserve to największy i najlepszy polski hosting serwerów Minecraft, jest solidny i tani więc go polecam

#2 Flojd

Flojd

    Znawca

  • Użytkownik
  • 302 postów
  • Flojd

Napisano 23 styczeń 2019 - 05:31

Jaka wersja silnika spigot ?

Wykasuj te 2 pluginy i ich pliki i dodaj ponownie i metodą małych kroczków postaraj się tłumaczyć bo być może przy tłumaczeniu wykasowałeś coś za dużo

np jakieś odniesienie do {player} i dlatego krzaczy "??????"

Przy restartach są błędy w konsoli ? Ciężko tak wywróżyć bez wglądu w logi i configi tych pluginów

podeslij config i messages  to popatrzymy


4.png


#3 Katniss

Katniss

    Twórca "Mrocznej klątwy"

  • Senior Moderator
  • 2585 postów
  • Katniss#2260
  • _Katniss218_

Napisano 23 styczeń 2019 - 09:33

Wygląda jakby plugin nie obsługiwał znaków unicode z jakiegoś powodu. Mi też się to kiedyś zdarzało.

Dziwne.


Mapa Adventure mojego autorstwa - "Mroczna klątwa" v2.1 (Na wersję MC 1.13.2)

Questy, NPC, niestandardowe przedmioty, bossy, amulety, modele 3D, mana i wiele więcej! BEZ MODÓW!
WERSJA 2.1 JUŻ JEST!


#4 Flojd

Flojd

    Znawca

  • Użytkownik
  • 302 postów
  • Flojd

Napisano 23 styczeń 2019 - 12:30

Albo używa znaków diakratycznych  ą ę ż ó itp. wiele pluginów configów nie toleruje tego


4.png


#5 Cubixor

Cubixor

    Ciasteczkowy Potwór

  • Użytkownik+
  • 759 postów

Napisano 23 styczeń 2019 - 19:26   Najlepsza odpowiedź

Dziękuję wszystkim za pomoc ale poradziłem sobie sam - wystarczyło dodać do pliku startowego serwera:

 

 

-Dfile.encoding=UTF-8


1fyIFXE.png




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych